Почитаме света великомъченица Христина

Имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян

На 24 юли почитаме Света великомъченица Христина. Тя била родом от гр. Тир. Нейният баща бил управител на този град и известен като жесток езичник. Родителите й и дали името Христина, което не било според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста.
Когато Христина пораснала, тя със собствения си разум и сърце стигнала до познанието на истинския Бог, а по-късно познала и Богочовека Христа.
Погнусена от езическите вярвания в несъществуващите богове, в порив на ревност към истината, тя счупила домашните сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. От тази нейна постъпка баща й люто се разгневил. Христина смело му изповядала своята вяра в Христа..
Баща й я подложил на страшни изтезания. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Баща й разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената Христина, но починал внезапно.
Следващите управители Дион и Юлиан продължавали да мъчат изповедницата. Най- накрая Юлиян заповядал смъртно да накажат Христина. Тогава светицата била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. Такава велика сила показал Господ в нейно лице, че трима жестоки мъчители не могли да победят една девица.
На 24 юли имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.