Експерт: Дъждовният и хладен юли е аномален

Животът

24-07-2018, 12:26

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Тази зима беше много мека, даже на Северния полюс през зимата температурите бяха малко над нулата

Очакват ни обилни валежи, гръмотевични бури и оранжев код за няколко области в страната. Бури и урагани имаше в Румъния тази нощ. Швеция остава в плен на унищожителни горски пожари, които бушуват повече от седмица. В Гърция има жертви на бурите. Защо климатът е толкова суров? Защо времето е толкова объркано? Темата коментира в студиото на БНТ проф. Христо Пимпирев.

Традиционно юли е един от най-горещите месеци в годината. Нормално е температурите да бъдат над 30-35 градуса. Дъждовният и хладен юли е аномален. Проф. Пимпирев смята, че времето действително се е побъркало. По думите му, тази зима беше много мека, даже на Северния полюс през зимата температурите бяха малко над нулата, а нормално трябва да са -30.

В момента, когато пожари трябва да има в Португалия, Испания и други южни страни, те са отвъд Полярния кръг - в Швеция. Професорът обясни, че става въпрос за комплекси причини. Едни от тях са астрономически. Мнението на повечето учени е, че голямо влияние оказва и замърсяването на околната среда от човешкото присъствие.