Осмо издание на арт фестивала POST-POST

София Лайф

24-07-2018, 13:19

Снимка:

НДК

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Фестивалът ежегодно представя съвременния театър, танц и пърформанс

Уморени от тривиалното и в търсене на изненадващото от пресслужбата на НДК обявявават осмото издание на АСТ Фестивал за свободен театър. POST-POST време на непознатото. За осма година театралната платформа е в търсене на новите форми иексперимента в изкуството.

Какъв е пулсът на света днес? Каква е честотата му? Измерим ли е този ритъм изобщо? Къде стоим в тази паяжина от постове – през съзвездия от смисли като „постмодернизъм“, „постдраматично“, „постдигитално“, допостовете в социалните мрежи, оплитащи ни в безкраен поток от информация? Ние не знаем, но опитваме, търсим, откриваме.

И някъде между безкрайните кликове, откриваме на живо. С8 български представления (от последната година) и4 международни театрални спектакъла от Германия, Франция, Израел и немско-балканска копрудукция. Със съвременно, будно, смело изпълнителско изкуство.

АСТ Фестивал ежегодно представя съвременния театър, танц и пърформанс – като ярки представители на времето на откривателство, без да запитва дали те са отговори или въпроси.

Ще се отбележат 50-годишнината от важната за света ни 1968-ма година с голяма публична дискусия и спектакъл „Невидимата република“, направен в копродукция с една от водещите берлински независими групи.

Нов театрален пулс ще бъде отмерен с два Майсторски класа за свободните артисти - с провокативната пърформанс – танц компания United Cowboys (Холандия) и екипа на Nullo Facchini с Cantabile 2 (Дания) с техния оригинален „human specific” театър.

Ще погледнем към есента на 2019 с нова работна групаподготвяща първите стъпки на очаквания с огромно вниманиеЦентър за съвременно изкуство “Топлоцентрала”.

Ще обрисуваме различията при белези на прилика със срещата “Европейската карта на свободния театър” и представим реализиращия се мащабен и амбициозен проект за единнаЕвропейска асоциация.

АСТ Фестивал за свободен театър 2018 се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Министерство на културата на Република България и Национален фонд култура. Проектът се организира с финансовата подкрепа на Гьоте-институт България, Френски културен институт България и Посолство на Държавата Израел.

АСТ Фестивал #8 се реализира в партньорство с ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Театрална компания МОМО, Фондация „Арт офис” и Performing Arts Festival Berlin.