Стимулират млади предприемачи и микропредприятия с нисколихвени кредити

Портфейл

24-07-2018, 12:43

Снимка:

pixabay

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

От 5 до 50 000 лв. получават фирмите по ОП „Развитие на човешките ресурси“

Схемата по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, която могат да използват микропредприятията у нас, цели да подпомогне младежи до 29 г., безработни и хора с уязвимо положение на пазара на труда да започнат свой бизнес.

От тази година ще се подпомагат предприятия с 3 г. история на пазара, а нисколихвените средства осигурени от МТСП ще са вече в размер до 90 на сто от средствата по кредита. Финансовите институции, които ще работят по схемата ще съфинансират останалите 10 на сто. Схемата позволява малки предприятия и семейни фирми да получат средства, за да започнат бизнес, без да имат банкова история до момента и без да предоставят обезпечение по кредита, за който кандидатстват.

Заместник министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова поясни, че за 2018 г. ресурс от 26.4 млн. лв. ще бъде предоставен за финансиране по схемата. До момента са раздадени 44 кредита на обща стойност 700 000 лв.

Министър Русинова уточни, че очаквано има засилен интерес към програмата в София, но в страната работят над 80 консултантски фирми, които издирват млади предприемачи и микропредприятия, които да подпомогнат с разработването на бизнес план, за да кандидатстват по схемата.

Поради малкия брой заети в тези фирми и невъзможността да бъдат заделяни средства за административни, финансови и юридически консултации от тях, МТСП за първа година ще възстанови на кандидатстващите и одобрени микропредприятия подобни разходи в размер до 5 000 лв. в рамките на една година.