Три дни траур в Гърция (ВИДЕО)

Свят

24-07-2018, 17:31

Снимка:

Фейсбук, стоп кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Над 50 души загинаха от огнената стихия до Атина

Тридневен траур е обявен в Гърция заради жертвите на пожара до Атина. Над 50 души загинаха в огнения ад, които бушува от дни. 156 души са ранени, между тях има и българка, от пострадалите 11 са в тежко състояние. Ранени са 16 деца. Опожарени са 1000 къщи и 300 автомобила. Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи.
Най-много са жертвите в района на Неа Макри, населените места Мати, Кокино лиманаки, общ. Рафина. Пламъците обзеха и районите на остров Крит.
„Това е труден момент за областта Атика, това е трудна нощ за Гърция”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. „Трябва да сме единни и да положим усилия за справяне”, допълни той.
Стотици доброволци помагатв бедстващата Гърция. Над 600 пожарникари и 300 пожарни коли се бориха с огъня.
На телефон 199 могат да бъдат подавани сигнали към гръцката противопожарна служба за изчезнали хора, като е необходимо да се предостави информация за тях. Министерството на външните работи съветва българските граждани, които се намират на територията на Гърция, да следват стриктно указанията на местните власти и да не предприемат действия, които могат да застрашат тяхната безопасност. В случай на необходимост, нашите сънародници могат да се обръщат за съдействие към кризисния щаб, сформиран към посолството, на телефон: +30 6937 096 220.