Забраниха груповия лов на дива свиня

Общество

25-07-2018, 14:09

Снимка:

freeimages.com- Marieke Kuijpers

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Опасно е за туристите, може да навреди и на основни ловни видове

Забранява се груповият лов на дива свиня, съобщиха от Министерство на земеделието, храните и водите. Това се случва със заповед на министър Румен Порожанов. Предложените нови текстове бяха на депутати от "Обединени патриоти". Бяха гласувани на 12 юли. Мотивите на вносителите бяха, че това е еднократно предложение, свързано с необходимостта от недопускане появата на африканска чума по свинете в България.
Приетите изменения са недостатъчно добре съобразени и консултирани по отношение безопасността при провеждането на ловните излети. В момента буйната растителност и плътната листна маса в горските територии силно ограничават видимостта, а респективно безопасността на лова. Това е сериозна предпоставка за възникване на инциденти, както за участниците в лова, така и крие рискове за живота и здравето на пребиваващите в гората горски работници, туристи, гъбари, билкари и др. Статистиката показва, че по-голямата част от злополуките по време на групово ловуване през последните години са ставали, когато листната маса в гората още не е опадала, мотивират се от министерството.
Направените изменения не са съобразени и с хуманното отношение към видовете дивеч, обитаващи горските територии. Приплодите на дивите животни от тази пролет няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета. Започва размножителния период на сърната, а през септември предстои и този на благородния елен. В тази връзка съществува опасност груповият лов на дива свиня да доведе до сериозни загуби на основните ловни видове, компрометиране на вече договорени трофейни ловни излети за благороден елен от страна на чуждестранни ловци и сериозни финансови щети.
Като мярка за редуциране на популацията от дива свиня заради опасността от възникване и разпространение на африканска чума по свинете се препоръчва засилване на подборния лов от място.