Порожанов забрани груповия лов на диви свине

Груповият лов е опасен и за другите видове дивеч и горски обитатели

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов забрани груповия лов на диви свине. Той издаде заповед на основание на Закона за лова и опазване на дивеча.

Заповедта на министъра идва след като изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните предложи забраната като мярка да се предотврати навлизането на африканската чума по свинете у нас и да се запази максимално дивеча.

 

Съображенията за забраната са, че приетите изменения и допълнения в Закона за лова и опазване на дивеча, които регламентират груповото ловуване на дива свиня през лятото не са съобразени с безопасността.

Статистика показвала, че най-много инциденти стават по време, когато листата на дърветата още не са опадали, информират от пресцентъра на МЗХГ.

Заради лошата видимост ставали инциденти и не било безопасно както за ловуващите, така и за туристи, горски работници, гъбари и други.

 

Груповият лов е опасен и за другите видове дивеч и горски обитатели. Приплодите на дивите животни от тази пролет няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета, ако груповият лов не бъде забранен. Започва размножителния период на сърната, а през септември предстои и този на благородния елен, информират от министерството.

Въпреки забраната на груповия лов, като мярка за редуциране на популацията от дива свиня заради опасността от възникване и разпространение на африканска чума по свинете се препоръчва засилване на подборния лов от място.

 

 

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен