Откриха царска гробница в село Маноле

Проучванията там започнаха преди две години

Монументална императорска гробница от Римската епоха откриха археолози до Пловдив, информира БНТ. Тя е с размери 7 на 7 метра. Мащабната находка е на метри от върха на най-голямата могила в България край село Маноле. Проучванията там започнаха преди две години.
Гробницата, която е изключително голяма находка, е с размери 7 на 7 метра. Благодарение на електротомографски изследвания учените са успели да установят и дълбочината на гробницата - тя е над 5 метра.
Доц.Костадин Кисьов - археолог и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив: Ние сме още в самото начало. Намираме се на 5 метра дълбочина от върха на могилата и на практика сме разкрили покрива на гробницата, който частично е разрушен от вторични иманярски изкопи, но според нашите изследвания, в дълбочина имаме да проучваме още около 4,55 метра, докато достигнем същинската гробна камера. Тоест най-вероятно гробницата е била висока около 5 метра. Според мен тя е на тракийски владетел, който е управлявал в средата на III век сл.Хр., по време на така наречените римски императори, когато властта в Римската империя се взима от хора, които нямат потекло и нищо общо с властта. Най-характерният показател, че самата гробница най-вероятно е свързана с някой от тракийските владетели, е нейното разположение в могила.
Около гробницата са открити няколко бронзови монети, както и керамика.
Доц.Кисьов: Всъщност датировката се определя не само от начина на изграждане и материалите, които са използвани, тъй като пак казвам, ние сме на самия покрив, а се определя и от петте монети и от керамиката, която откриваме, разхвърляна около гробницата - това е част от ритуала. Монетите са бронзови и са именно от средата на III век.