Хората с увреждания се разцепиха на две

Животът

26-07-2018, 11:24

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Закон за личната помощ или закон за всички – това е въпросът

Няколко дни преди готвения протест на майките с черни тениски, трайно настанили се в близост до Народното събрание, се разраства и контрапротестът на Национално представените организации и сдруженията.

Защо има разделения и ще се решат ли законодателните проблемите на хората с увреждания?

"Контрапротестът е там само когато има медии. Това е поръчка на управляващите. Те нямат лозунги. Нищо от нашите предложения не влиза в планирания закон за октомври", подчерта пред България он еър протестиращата майка на дете с увреждане Вера Иванова.

"Откакто започнаха протестите ни всеки казва не сега, не така, не толкова бързо. Никой не казва нищо конкретно. Подигравка е да се чака 15 години за решаването на тези проблеми. Контрапротестиращите се опитаха да саботират нашата палатка, но опитите им не се получиха", поясни още една майка с черна тениска.

От контрапротеста заявиха, че имат разрешително до 5 август, но са готови да удължат демонстрациите си, ако се наложи.

"Майките на деца с увреждания искат единствено личната помощ да се регулира. Не може да се приеме такъв закон. Те отказаха да обсъдят закона с министъра. Не можем да пишем отделен закон за всяка социална услуга. Законовите промени трябва да са в полза на всички хора с увреждания, а не само на една конкретна група", изтъкна говорител на контрапротестиращите.