Свалят звезди от хотел в Златни пясъци, в баните нямало сифони

Общество

26-07-2018, 14:22

Снимка:

Министрество на туризма

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Въпреки лошото време- ръст на туристите по Черноморието

Стартираме незабавно процедура за намаляване категорията на хотел „Палма“ на Златни пясъци заради драстични разминавания с нормативите за 4-звезден обект. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след проверка по сигнал на турист от горещия телефон на министерството. Инспекцията е била съвместна с Комисията за защита на потребителите и РЗИ.

На място при проверката се оказа, че в него липсват всякакви условия за хора с намалена подвижност, няма лоби бар, бар на басейна, нито дори сифони в баните и др., които са сред изискванията за 4 звезди. Категоризираните стаи са 39, но по списък те са се оказали 42. Освен това хотелът е с изтичащо удостоверение за категоризация, но в министерството не е заявена прекатегоризация, съобщи министърът. Тя подчерта, че проверките на местата за настаняване продължават, като санкциите стигат до 3000 лв. за всяко нарушение при първа инспекция.

Според министър Ангелкова освен засилването на контролните функции на министерството като цяло са нужни и регионални инспектиращи звена за последващ контрол, които да реагират веднага на сигналите на място. До момента по цялото Черноморие има 5 подобни фрапиращи случая с хотели, където е установено разминаване с нормативите.

Ангелкова допълни, че за да се гарантира качеството на туристическия продукт, проверки трябва да има, но те да се правят така, че да не се пречи на туристите и да не водят до спад в резултатите на бизнеса. Министър Ангелкова акцентира, че след създаването на самостоятелното Министерство на туризма се бележат устойчиви ръстове не само в броя на туристите, но и при приходите от туризъм в хазната. И в момента, независимо от неблагоприятните климатични условия, наблюдаваме ръстове в рамките на около 5 процента на нашите основни пазари, допълни Ангелкова.