Нови изисквания към храните в детските градини

Животът

26-07-2018, 15:26

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Рецептите, по които се приготвя храната, се променят от тази есен

Променят се изискванията към безопасността и качеството на храните за най-малките. Хлябът, месните продукти и рибата също трябва да отговарят на новите правила.

Забранява се предлагането на ядки, с изключение на смлени, в менюто на децата. Чаят в училищните столове и будки може да е плодов или билков, но без оцветители, овкусители и кофеин. Лютеницата ще трябва да е само по браншови стандарт. От менюто на най-малките отпадат и храни с ароматизанти, предава Нова Телевизия.

"Основните храни, които предлагат на децата в училищата и детските градини, са тестени и захарни изделия. Въпреки, че има регулация децата да се хранят с поне 300-350 грама пресни плодове и зеленчуци, практически това не се случва. Това води до затлъстяване, до нездравословно и непълноценно хранене", коментира Анелия Иванова от Фондация „За храната”

"Днес сме сготвили за децата супа със спанак и сирене, основното ни е мусака, за десерт – диня", каза Даниела Димитрова, главен готвач в детска градина.

Д-р Димитър Димитров от Министерството на земеделието и храните добави, че храните, за които няма утвърдени стандарти трябва задължително да отговарят на изискванията за здравословно хранене. Това ще доведе до по-добро хранене в детските градини.

"Контролът по отношение на храната в училищата е по-слаб. В детските градини основният контрол осъществяват самите учители, педагози. Там децата няма как сами да избират", допълни Анелия Иванова.

Диетологът Огнян Симеонов обясни, че най-важното при избора на месо е то да бъде добре обработено. Храните трябва да са одобрени и от независима лаборатория.

На изискванията за качество и безопасност трябва да отговарят и филийките хляб, които предлагат на най-малките. За предпочитане е той бъде от мляно брашно и с квас.

Изцяло се забраняват пакетираните храни като вафли и бисквити. Дори и ако използването на хидрогенирани мазнини в тях да е частично.