Окончателно: Парламентът прие мерки срещу футболното хулиганство

Новият закон срещу хулиганството ще е готов до края на годината

Парламентът одобри окончателно на второ четене промените в Закона за футболното хулиганство и по-точно спешните мерки, които ще бъдат предприети.

Законопроектът бе внесен от парламентарните групи на ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, като по законодателните промени се работеше съвместно със Министерство на младежта и спорта и МВР.

Какви са мерките?

На спортни мероприятия ще бъдат допускани само лица, които притежават документ за право на достъп или след сканиране на лична карта. Това са част от промените, които приеха депутатите на второ четене на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Под право на достъп се има предвид притежаване на входен билет или абонаментна карта, служебен пропуск, акредитация или покана.

Друга промяна, която беше приета е и забраната да се продават и предлагат алкохолни напитки на спортните обекти, в деня на провеждането на мероприятието. Забранява се и допускането на хора в нетрезво състояние, няма да се допускат и лица, които отказват да бъдат проверени, хора без лични карти. Едно пълнолетно лице пък ще има право да бъде придружител единствено на 3 непълнолетни лица.

Футболното хулиганство по смисъла на този закон се изразява в носене на знамена, плакати и транспаранти, на които са изобразени текстове, изображения, абревиатури, подтикващи към омраза и насилие. За футболно хулиганство ще се смята и отказа на изпълнение на разпорежданията на отговорните за спортните събития лица, нахлуването на спортния терен, паленето и поддържането на огън, хвърлянето на предмети, носенето на маски, отправянето на ругатни, вулгарни жестове и поведение. То включва още и носенето на оръжие, спрейове. Участия в сбивания или предизвикване на такива.

Какви ще бъдат санкциите?

Глоба от 1000 до 2000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 1 до 2 години. При повторно наказване се предвижда обществено полезен труд и глоба от 3 до 5 хиляди лева. При случаи на посегателство над съдии, състезатели, полицейски органи ще се налага обществено полезен труд или задържане, както и отново забрана за посещения на спортни мероприятия между 2 и 3 години.