Представиха новия проект за галерия на пловдивските художници

Модерната сграда се вписва в цялостното пространство

Новият проект за галерията на Дружеството на пловдивските художници на улица „Гладстон“ 32 беше представен на сесия на Общинския съвет.

Модерната сграда се вписва в цялостното пространство, заедно с изцяло нов площад отпред, съчетани със зелени площи, пейки.

Проектът е много функционален и подходящ за нуждите на художниците и тяхната творческа дейност. Обособени са две равнопоставени големи зали с лек преход, подходящо осветление. Решен е и проблемът с прозорците, които преди са влизали в контражур на картините.

Пред залите има фоайе. В новия проект пространствата са големи. В трета многофункционална зала ще могат да се провеждат различни културни събития и срещи.

Спазени са изискванията за съхранение, влага, топлина, фотоволтаици. Целта е мястото да се превърне в бижу на Пловдив с съответствие с изискванията за съвременно изкуство.

Новата изложбена зала на улица „Гладстон“ следва линията на сградите, пред нея ще има изграден покрит с пергола площад, през който навлиза пешеходния поток, които идват от главната улица, като остава тротоар от над 4 метра. Целта е включване на хората по естествена начин с тази зона за изкуства.

Старата сграда не отговаряше на съвременните изисквания за изложби. Изграждането на новата сграда стана със съвместните усилия на Дружеството на пловдивските художници и Община Пловдив.

Община Пловдив предвижда изграждане на площадни пространства още пред ГДК „Борис Христов“ и пред кино “Космос“. Засега не се предвижда промяна на габаритите на улица „Гладстон“, тъй като това ще доведе до увеличаване на трафика в централна градска част, а това е нещо, което искаме да избегнем.

"С новия устройствен план ще се опитаме да изградим повече възможности за намаляване на трафика от центъра на града", обещават от общината.