Психолог: Интернет светът е реалният за децата

Животът

27-07-2018, 11:45

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Агресията и сексуалността си ги носим и не трябва да се срамуваме от тях

15-годишно момче намушка многократно с нож свой връстник в столичния квартал „Надежда”. След инцидента в интернет се разпространи шокиращо видео. На него нападателят разказва за това как го е намушкал.

„Това е едно показателно поведение на момче, което не различава реалността от играта. Емоция и реалност се сливат в един момент. Много лесно е да излезеш от интернет, да пренесеш емоцията в реалния свят и да видиш този резултат, който виждаме. Това момче едва ли осъзнава какви са последствията от поведението му”, коментира в ефира на Нова Телевизия психологът Ани Владимиров.

„Твоята публика са милиони в интернет и ти се чувстваш длъжен да защитиш авторитета си пред тях. За теб това е най-важното. Интернет светът е големият и реалният за тези деца. За мен това е едно поколение, което се влачи в потока от информация и не се научаваш да чакаш. Момчето не е изолиран случай и именно това ме плаши”, каза още тя.

„Агресията и сексуалността си ги носим и не трябва да се срамуваме от тях. Въпросът е да се опитаме да ги разпознаем превантивно и да намерим форма и начин да ги управляваме”, на мнение е психологът Младен Владимиров.

„Това момче иска да се заяви през Facebook, защото точно там е накърнена неговата мъжка идентичност”, допълни той.

По думите му въпросът е кой е допуснал това дете да има ловен нож в себе си.