Часове до най-дългото пълно лунно затъмнение за 21 век

Общество

27-07-2018, 11:49

Снимка:

pixabay

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Луната и Марс в необикновен спектакъл

Броени часове до най-дългото пълно лунно затъмнение за 21 век. Рядкото небесно явление е известно като „кървава луна“. Земният спътник ще придобие червеникав оттенък заради рядко наблюдаван оптичен ефект. Когато слънчевите лъчи, преминават по допирателната към земната атмосфера и се разсейват, те частично достигат лунната повърхност и тя изглежда „кървава“.

В България пълното лунно затъмнение ще започне в 21.24 ч. на 27 юли. Пикът му, обаче, ще е от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли, когато Луната ще бъде в червеникав цвят.

Пълното лунно затъмнение е по-специално с това, че ще стане по време на пълнолуние, докато Слънцето, Земята и Луната ще са перфектно подредени в една линия. Така Земята ще се застане точно между Луната и Слънцето, а сянката ѝ ще закрие напълно спътника, който ще мине почти през центъра на сянката на планетата.

От НАСА уточниха, че най-доброто място за наблюдение в света ще бъде Етиопия. На явлението ще се наслаждават най-добре в Източна Африка, Близкия изток и Централна Азия. По тези места затъмнението ще продължи над 6 часа. За сравнение, в България то ще трае 103 минути.

По същото време Марс ще бъде в опозиция, т.е. ще се намира в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята. Червената планета вече изглежда по-ярка от обичайното и се вижда на небосклона като оранжево-червеникава звезда.

Яркостта се дължи на най-близкото отстояние на Марс от Земята от 15 години.

Прашната буря, която бушува от известно време на Червената планета, не пречи на гледката от Земята, и дори я прави по-ярка, тъй като прашните частици отразяват слънчевата светлина, отбелязва Асошиейтед прес.

И ако двете редки явления не са достатъчни, поклонниците на небесните спектакли могат да се оглеждат и за падащи звезди – на 27 и 28 юли ще бъде максимумът на метеорния поток Южни Делта Аквариди.