Проект за СПА дестинации ще привлича туристи през четирите сезона

Общество

27-07-2018, 14:41

Снимка:

Министерство на туризма

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Хотелите по морете ще се ползват и зимата за здравен туризъм

Проектът на Министерството на туризма за създаване на 7 балнео- и СПА дестинации в страната, включително и Черноморска, е част от стратегията за утвърждаване на България като целогодишна дестинация. Инициативата се реализира съвместно с бранша и местната власт и е изключително важна за Черноморието, защото ще помогне хотелската база тук да се използва през четирите сезона. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова на третата среща от поредицата дискусии за балнео- и СПА дестинациите.
СПА дестинациите ще бъдат рекламирани на всички големи форуми с участието на министерството и в интернет платформата I love Bulgaria. Ведомството работи и по проект, който проучва актуалните нагласи в търсенето на туристическите продукти. Германските туристи например свързват България преди всичко с плажовете и почивка на море, а балнео- и СПА услугите заемат 5-о място в предпочитанията им. Това означава, че трябва да развиваме този вид туризъм и да засилим търсенето му, каза министър Ангелкова.
Министър Ангелкова обърна внимание и върху връзката между проекта за дестинациите и здравния туризъм. Сътрудничим си с Министерството на здравеопазването, което работи по транспонирането на Директивата за трансгранично лечение на пациенти. Надявам се, след като сложихме фокус върху здравния туризъм с проведената през миналата година в София първа международна конференция по тези въпроси, сега отново да ги обсъдим на второто й издание през октомври, каза министърът.
В срещата за СПА дестинациите във Варна участваха областните управители на Варна Стоян Пасев и на Добрич Красимир Кирилов, зам. областният управител на Бургас Владимир Крумов, кметове от всички черноморски общини, предприемачи, туристически организации и др. Министър Ангелкова благодари на кмета на Варна Иван Портних за ангажираността да се развиват туристически продукти от високо качество и изтъкна, че градът и регионът изцяло покриват представата за дестинация за 4 сезона.