Над 1,5 млн. туристи са посетили България през юни

Общество

27-07-2018, 14:50

Снимка:

freeimages.com/ createsima

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

7% ръст на чуждите туристи у нас, отчита НСИ

Последните данни на Националния статистически институт /НСИ/ сочат, че повече от 1,5 млн. туристи са посетили България през месец юни. Повишението на регистрираните посещения в страната спрямо юни 2017г. е 7 на сто.
Ръстът се отнася за туристическите и за бизнес пътуванията до България. При пътуванията със служебна цел повишението е 26 на сто. По-скромен е ръстът при посещенията на страната с цел почивка и екскурзия – 5.7 на сто. За транзитните преминавания увеличението е с 2,5%, като те представляват 22.1% от всички посещения на чужденци в България.
Българите най-често са били зад граница през изминалия месец, за да почиват или по бизнес дела. Около 700 хиляди българи са били в чужбина през юни или с 9,4 на сто повече спрямо същия месец на миналата година. Сънародниците ни най-често са посещавали Белгия (35%) и Гърция (20%). Над 12 на сто от всички пътували българи са били в Италия, Испания и Турция. В топ 10 на класацията за предпочитани страни влизат още Франция, Великобритания, Румъния, Сърбия и Германия.