Франция, Испания и Португалия с общи енергийни проекти

Региони

28-07-2018, 09:32

Снимка:

Freeimages/Petr Kovar

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Ще бъде построен електропровод между Испания и Франция

Енергетиката бе във фокуса на срещата между лидерите на Франция, Испания и Португалия. Еманюел Макрон, Педро Санчес и Антониу Коща подписаха договор за изграждането на електропровод, свързващ Испания и Франция. Електропроводът трябва да започне да функционира през 2025 г., като почти удвоява капацитета за обмен на електроенергия между Франция и Испания. Европейската комисия ще финансира 30% от проекта, копито възлизат на  578 млн. евро.

Испания и Португалия отдавна призовават за прекратяване на изолацията им от европейските мрежи за разпределение на електроенергия и газ.Португалия има излишък от производството на електроенергия, който може да изнася по-далеч от Испания, ако има повече връзки с останалата част от Европа.Мадрид и Лисабон също биха желали да бъдат по-добре свързани с европейския газов пазар чрез изграждането на газопровод в Каталуния в североизточната част на Испания.

Тези планове са свързани с диверсификацията на източни на газ към Европа и според ABC това може да означава по-голям внос на втечнен природен газ от САЩ.