В Асеновград стартира проект "Завръщане към корените”

В Тополово заработи работилница за шевици

Градска библиотека „Паисий Хилендарски”- Асеновград стартира изпълнението на проекта „Завръщане към корените”, финансиран от проект „Читалища” на фондация „Пловдив 2019”. Проектът се изпълнява в партньорство с НЧ „Никола Й. Вапцаров-1894 г.”-  с.Тополово и Регионален етнографски музей - Пловдив.
Целта на проекта е да популяризира ролята и значението на българската шевица в традиционната култура, която за съвременните поколения е  непозната. Основните дейности по проекта са свързани с подготвянето на мобилна изложба „Българската шевица – тайният код”, която да провокира публиките да преоткрият смисъла на българските шевици и възроди интереса към тях; творчески работилници към читалището и библиотеката, в които ще бъдат обучени деца и възрастни във везбарско изкуство; кръгла маса и дефиле- конкурс за автентична носия, който да доразвие и обогати познанията по темата.
В читалището в с.Тополово през изминалата седмица стартира работилница за изработка на шевици и различни сувенири. Готовите асортименти също ще бъдат представени в изложба.
Крайният срок за реализиране на проекта е до края на годината.