Анализатори: Знакът на този политически сезон безспорно е европредседателството

Политика

29-07-2018, 11:51

Снимка:

Кадър/Нова ТВ

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Няма предпоставка за предсрочни избори, смята журналистът Бетина Жотева

Европредседателството е ключовият акцент през изминалия политически сезон. Около това мнение се обединиха журналистът Бетина Жотева и политологът Татяна Буруджиева.

„Знакът на този политически сезон безспорно е европредседателството. Това е, което определи България и я позиционира в Европейския съюз“, коментира в Нова ТВ Жотева. „Съгласна съм, че европредседателството и неговият финал се най-важното нещо за България“, смята Буруджиева.

Във вътрешнополитически план и двете смятат, че хората ще запомнят скандалите в парламента.

„Парламентът направи много неща и много закони се внесоха. Хората обаче ще запомнят скандалите, а не нещата, които им решават проблемите. На финала отново бяха скандалите и разправиите”, заяви Буруджиева.

И Буруджиева, и Жотева смятат, че липсва алтернатива и опозицията не работи като такава.

Няма никакви предпоставки за избори в страната -БВП расте, българските лидерски позиции са добре, имаме добре място в ЕС, срещата 16+1 беше изключително важна и показва, че икономически нещата се развиват, няма за какво да се говори за предсрочни избори“, смята Жотева.

БСП се опитва да прави ПР в популистки вариант смята Буруджиева.

„Някои отива да плаче за закланото си животно, за разболялото си дете. И нас ни заливат снимка. Ако си политик от ляво отваряш набирателна сметка, започваш да помагаш на хората да си възстановят животните, започваш да внасяш проектозакони. Когато само приказваш, това е ПР-ско усилие“, заяви политологът.

„БСП показа, че в момента се превръща от нейния лидер в еднолична партия. Премахват се всички йерархични нива при взимането на решения в БСП. Националният съвет вече е превърнат в един наказателен отряд. Не се дебатират решенията и политиките”, на мнение е Буруджиева.