Царските конюшни ще бъдат възстановени в автентичния им вид

Общество

29-07-2018, 13:49

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Горяха Царските конюшни в София

Фандъкова е поискала сградите да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита

Собственикът на Царските конюшни ще бъде задължен да ги възстанови в автентичния им вид. Това съобщават от Столична община, като кметът Йорданка Фандъкова е сформира експертна комисия с представители от “Направление архитектура и градоустройство” на Столична община и от район “Оборище”. Експертите трябва да направят оценка на щетите след поижара.

Столична община с приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност “Център - Зона А” запазва сградите на Царските конюшни. При изработването на плана Столична община установява, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки, че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им. В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че “в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строитество”. Единствено допустими са дейности по консерванция и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика.

През февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата сградите на Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита “от национално значение”.

Пожарът е избухнал от покривната част на сградата в центъра на София, като е нанесъл сериозни щети. Близо 500 квадрата са изгорели, а част от покривът е паднал. Още утре започва обезопасяване на сградата.

Над 3 часа е продължило гасенето на пожара. Малко след 3 часа тази сутрин е получен сигнал за горяща сграда на столичните булеварди "Дондуков" и "Левски". Незабавно на място са изпратени четири специализирани автомобила и 30 пожарникари. Огънят е обхванал около 2000 кв.м покривна конструкция. Към  6.30 час е напълно погасен, съобщават от МВР. Няма пострадали, като се изяснява причината за започването на пожара.