250 инцидента с газови бутилки годишно

Общество

30-07-2018, 08:12

Снимка:

sofia.fire.bg

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Бум на инцидентите през лятото, започват масови проверки

Между 200 и 250 годишно са инцидентите с бутилки с пропан-бутан. Най-често причините са нерегламентирано пълнене на бутилките на автомобилни газ станции, неправилна експлоатация, както и непроверени уреди и бутилки, съобщава NOVA телевизия. 90% от инцидентите стават заради теч от вентилация. В момента в оборот са над 2 милиона бутилки.
През летните месеци с по-високи температури този вид инцидента зачестяват. По тази причина държавата започва по-засилени проверки на пазара.
Хората трябва да знаят, че когато отиват до близката бензиностанция или газостанция, за да напълнят газовата си бутилка нарушават закона и застрашават живота и здравето си. Единствено на лицензираните пълначни пунктове, специалисти правят външен преглед на уреда. При всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва какво е състоянието й. Това се прави в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката и срока на годността ѝ.
Потребителите трябва да купуват технически изправни газови бутилки, което може да бъде проверено на табелата върху тях, съветват още специалистите. Там има информация за годината и месеца на технически преглед.