Оценяват щетите от пожара в "Царските конюшни"

Общество

30-07-2018, 08:49

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Веднага да се обявят за културна ценност от национално значение, призова Тодор Чобанов

Експертна комисия от Столична община ще оцени щетите от пожара в сградата на Царските конюшни в София. Пожарът избухна в нощта срещу неделя. Унищожени са около 2000 кв./м покрив. Все още не е ясна причината за огнената стихия.
"Не е късно да спасим „Царските конюшни" и те да получат нов живот", заяви зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов пред NOVA телевизия. Той призова Министерството на културата колкото се може по-бързо да обяви историческите постройки за културна ценност от национално значение, и допълни, че трябва се действа експедитивно. „Наша роля е да мобилизираме институциите, за да имаме добър резултат, а именно – спасяване на този комплекс, който е от национално значение", допълни той.
На въпрос дали на мястото на изгорелите сгради ще може да се строи, главният архитект на София арх. Здравко Здравков заяви: "Това нямаше да помогне на собствениците, защото винаги в едно проектиране водещият е градоустройственият план. Този план през 2015-а година е защитил терена".
Още днес започва обезопасяването на района около сградите, съобщи bTV. Зданията се намират в непосредствена близост до Първа английска гимназия. Кметът на район „Оборище” обясни, че ще трябва да се направи специална организация, за да не бъдат застрашени децата от гимназията, когато се върнат в училище на 15 септември.