„Царските конюшни” ще получат предварителен статут на културна ценност

Общество

30-07-2018, 09:27

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Собствениците трябва да възстановят първоначалния им вид

„Царските конюшни” ще получат предварителен статут на културна ценност от национално значение след пожара през уикенда. Това заяви министърът на културата Боил Банов пред bTV.

„Моето притеснение е, че той ще бъде съборен в съда поради многото дела, които водят собствениците помежду си и неуточнената собственост”, допълни той. 

„Ще се докаже дали е умишлен палеж, или е случайност. В известна степен към момента това няма значение. Има значение, че тази сграда се охранява по реда на Закона за културното наследство и към момента”, каза още министърът. По думите му самото обявяване на процедура за статут вкарва сградата в режим на специална охрана. „Няма хипотеза да се случи нещо друго с този паметник, освен да се възстанови във вида, в който е”, подчерта министърът.

Той допълни, че е безсмислено собственици на такива сгради да се опитват да палят и рушат, защото законът е такъв, че те са длъжни наново да възстановят всичко по начина, по който е изглеждало. По-голямата част от сградите, които горяха, са на МВР, отбеляза още Банов.

 

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"