Т. Чобанов: Не е късно да спасим „Царските конюшни"

Кой не си е свършил работата не е наша роля да установим

Не е късно да спасим „Царските конюшни" и те да получат нов живот. Това заяви за Нова Телевизия зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов.

Той призова Министерството на културата колкото се може по-бързо да обяви историческите постройки за културна ценност от национално значение, и допълни, че трябва се действа експедитивно.

"Кой не си е свършил работата не е наша роля да установим – наша роля е да мобилизираме институциите, за да имаме добър резултат, а именно – спасяване на този комплекс, който е от национално значение", допълни Чобанов.

Запитан дали ако тези сгради изгорят, на мястото ще могат да се строи, главният архитект на София арх. Здравко Здравков поясни: "Това нямаше да помогне на собствениците, защото винаги в едно проектиране водещият е градоустройственият план. Този план през 2015-а година е защитил терена".

"Видях дим още към 20:30-21.00 часа вечерта. Звъннах на 112, те ме прехвърлиха на пожарната. И оттам ми казаха да наблюдавам мястото и да звънна отново", разказа Елица, която живее в близост до постройките.

Тя и други свидетели на пожара казаха, че през деня не са видели някой да влиза в сградата.

Специално сформирана комисия в Столичната община започва опис на щетите в изгорелите "Царски конюшни". По случая тече разследване. Умишлен ли е палежът тепърва ще се установява.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен