Стара Загора е част от европейската инициатива "Човешкото лице на културното наследство"

Проектът е реализиран със съдействието на Министерството на културата и мрежата им от културни институти

2018 година бе официално обявена за Европейска година на културното наследство с девиз "Където миналото среща бъдещето". Годината се отбелязва с множество културни събития, инициативи и проекти във всички държави от ЕС, а основната ѝ цел е повече хора да бъдат насърчени да откриват културното наследство на Европа и да взаимодействат с него.

По този повод Представителството на Европейската комисия в България насочва вниманието върху "невидимите" измерения на културата – обичаите, навиците и възприятието за света в различните краища на ЕС, и начина, по който те влияят върху възможността ни да общуваме един с друг. Затова се свързахме с 27 европейци, избрали да живеят и работят в България, и поговорихме с тях за живота им тук и за впечатленията им от българската култура. Как ни виждат те? Какво е общото между нашите култури? А различното? Какво ни свързва и разделя?

Успяхме да се срещнем с представители на всяка една държава в ЕС и да съберем най-различни любопитни впечатления и факти за допира между нашите култури. Резултатът от тези срещи е кампанията "Човешкото лице на културното наследство", която включва 27 пощенски картички с портретите на 27 европейци и техните впечатления от опита им с българската култура. Картичките се разпространяват безплатно от различни културни обекти в цялата страна. На всяка локация са достъпни до 3 различни типа картички. Всички портрети и истории могат да бъдат намерени и на официалната Фейсбук страница на Представителството.

Кампанията е покана това лято да посетите колкото се може повече музеи и едновременно с това за миг да възприемете една друга гледна точка и да видите културата на България и на Европа по нов начин. Проектът е реализиран с любезното съдействие на Министерството на културата на Република България и мрежата им от културни институти.

В списъка на обектите от кампанията в Старозагорска област попадат Регионален исторически музей гр. Стара Загора; Информационен център "Европа директно" гр. Стара Загора; Музей Чудомир  гр. Казанлък.