Пожарите в Колифорния се разрастват

Свят

30-07-2018, 11:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Огънят е изпепелил до момента 36 хиляди хектара земя

Службата за пожарна безопасност в окръг Шаста, където вилнее пожарът от 23 юли, обясни в "Туитър", че "непостоянните ветрове и атмосферните условия, в частност горещината и сушата, доведоха до разрастване на пожара миналата нощ".
"Условията в района на пожара "Кар" край Рединг, Калифорния, ще продължат да са благоприятни за бързо разпространение на стихията“, посочва и Националната метеорологична служба.
Пожарът вече отне живота на двама пожарникари, а вчера жертва са станали 70-годишна жена и двете й правнучета. По информация на шерифа на Шаста Том Босенко тялото на шестата жертва е намерено в изгоряла къща край Рединг, предаде ДПА.
Огънят е изпепелил до момента 36 хиляди хектара, унищожила е 517 сгради, повредил е още 135 и е овладян само на пет процента. В окръг Шаста са евакуирани 38 000 души.
Президентът Доналд Тръмп е подписал в събота указ, с който нарежда на Агенцията за управление на извънредни ситуации да съдейства на властите в общината. Според службата за извънредни ситуации към губернатора на Калифорния, в щата бушуват 17 големи пожара и с тях се борят 12 000 пожарникари.