Отмениха бедственото положение в Тетевенско

Общество

30-07-2018, 12:31

Снимка:

община Тетевен

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Работихме в синхрон с всички институции, благодари Мадлена Бояджиева

Близо седмица след обилните порои, които се изсипаха в Тетевенско от общината отмениха бедственото положение. Заради изсипалото се количество дъжд улиците се превърнаха в реки, имаше наводнени къщи и унищожена инфраструктура. Пожарната служба се е отзовала на 37 сигнала.
В момента ситуацията в засегнатите райони е нормализирана и няма бедстващи хора, съобщават от общината. Водоподаването е възстановено и са ремонтирани всички водопроводи. Няма наводнени домове и дворове. 
Кметицата на Тетевен Мадлена Бояджиева благодари на всички, оказали съдействие. ,,Въпреки тежката обстановка, работихме в синхрон с всички институции“, добави още тя. Бояджиева предупреди жителите да останат с повишено внимание, предвид данните от метеорологичната прогноза.
Комисията за оглед, установяване и оценяване на техническата инфраструктура на територията на общината е направила остойностяване на всички засегнати обекти от общинската инфраструктура. Извършени до момента неотложни аварийно-спасителни дейности за отстраняване на щети по общинска инфраструктура са на стойност около 51 000 лв., като част от работите за изграждане на защитни диги около речните корита, почистване на дерета в населени места продължават и в момента, съобщават от общината.
За предстоящи неотложни възстановителни дейности, Общината е описала щети на стойност 6 130 000 лв. Сумата не е окончателна, тъй като последици от наводненията, водещи до повреждане на инфраструктурни обекти, се регистрират и в момента. Комисията за огледи на засегнати от наводнението имоти на територията на община Тетевен извършва огледи по постъпили общо 66 сигнала.
Право на възстановителна помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет имат собствениците на законно построени и единствени жилища или лицата, които имат учредено вещно право на ползване на тези жилища, като за едно и също жилище не може да бъде отпускана повече от една възстановителна помощ, уточняват от общината.