Банов: Всички проблемни паметници на културата са с размита собственост

Общество

30-07-2018, 17:09

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Покривът на „Царските конюшни“ ще бъде подновен, а сградата укрепена

„Всички проблемни паметници на културата са с размита собственост. Те са давани и препродавани през годините“. Това заяви министърът на културата Боил Банов по време на пресконференция, след като през почивните дни горя пожар в така наречените „Царски конюшни“. Министърът обясни, че до момента има ясни 7 собственика на „Царските конюшни“. „Ще обединим сили да търсим нередности в процедурата за продажбата на имота. Комуникацията между Министерството на културата и Столична Община никога не е спирала“, допълни Банов. И допълни- „Тези имотни далавери там, които водят до поредица от съдебни дела, цялата тази хумористична история възпрепятства определени процедури“. По думите му сега ще бъде демонстрирана силата на закона.
„Това го говоря, за да спрат по този инфантилен начин да рушат културното наследство. Не можем на всеки обект да сложим кордон от полицаи. Обществото трябва да е дорасло до там, че да разбира значимостта на културните ценности“, допълни министърът. По думите му доброто в ситуацията е, че покривът ще се поднови, а сградата ще се укрепи.
„Неуредени проблемни сгради има. Tе са със свалени статути от предишни години. Работим по тези случаи“, увери Банов. „ Големият ни проблем е с тези обявени безкрайно много паметници по социализма. Огромна част от тях не трябва да са с такъв статут. Имаме 30 000 от общо около 40 000, които са само декларирани. Липсва им конструктивен анализ. Всеки месец работи на страшна пара“, допълни той.