МОСВ предупреждава за повишение на нивото на р. Янтра

Животът

31-07-2018, 09:25

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Очакват се интензивни валежи и през следващите три дни

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за днес, 1 и 2 август, че водните количества  ще бъдат над средно многогодишните стойности, предупреждават от МОСВ.

През следващите 3 дни в следобедните и вечерни часове, в резултат на валежи ще има краткотрайни повишения на речните нива в целия водосбор. По-значителни ще бъдат повишенията в периода до 2 август (в планинските части на водосбора на р. Янтра над Велико Търново и на притока ѝ Росица). Повишения на речните нива ще има и в средното и долно течение на основната река, в резултат на оттичане. Водното количество на р. Янтра при Габрово бъде над жълтия праг за предупреждение до 1 август, водните количества в останалата част от басейна ще бъдат под праговете за внимание.

В старата столица нивата на реките Янтра и Белица се следят с телеметрична система. По нейни данни вчера нивото на Янтра при кв. „Чолаковци” е било около 2 метра при критична стойност 6,50 метра. Водите в Белица при Килифарево са били на ниво 0,9 метра при критична стойност 3,80 метра.

Вчера ВиК предприе контролирано изпускане на водните количества на язовир „Йовковци” заради очакваните интензивни валежи.