Тома Биков: БСП затъва в криза на идентичността, опитва да дефинира трети политически пол

Политика

31-07-2018, 09:40

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Когато представиш "визията" си година и половина след изборите, означава че на тях си се явил без такава

„Големият проблем на БСП е, че партията все повече затъва в криза на идентичността и опитът да смени идеологическия си пол показва точно това. Смяната на пола се осъществява наполовина и някак засрамено.“ Коментарът насипа депутатът от ГЕРБ Тома Биков в профила си във Фейсбук. И допълни-„ Нинова не казва открито: „Ние вече не сме социалисти и се отричаме от миналото си”, а се опитва да дефинира някакъв трети политически пол, през който БСП трябва да преодолее идеологическото си разстройство".

Пред vevesti.bg Биков обяснява тезата си. „През последните няколко седмици, лидерът на БСП Корнелия Нинова и обкръжението й, започнаха активно да се опитват да ребрандират столетницата. От социалистическа и марксиска, БСП трябва да придобие вид и характер на християнска и консервативна формация.“ Биков анализира и поведението на социалистическия лидер. „В случая на БСП фалшивият месия, който ще спасява партията е съчетан с комунистически архаизъм и консервативен футурализъм. Само по себе си това е парадоксално, защото комунизмът по природа се уповава на бъдещето, а консерватизмът на миналото. Фалшивият месия в пола естествено не разбира това“. И допълва, че цялото объркване в партията я прави опасна за цялото общество. „Цената на агресивната реторика, която сее омраза и разделение по вертикалата и по хоризонталата на обществото вероятно ще бъде платена от всички, а не само от все по-обърканата столетница“, смята политикът. И е категоричен, че в това състояние БСП не може и не бива да участва в управлението на държавата.

Биков не подминава и темата за „Визия за България“ на БСП. В личния си профил в социалната мрежа, той пише –„Когато представиш "визията" си година и пет месеца след изборите, означава че на тях си се явил без визия. После се чуди защо си загубил. И ако Нинова все още не е разбрала, че явяването на избори и явяването на Бузлуджа са две различни неща, то проблемът на БСП се превръща в лидерски“.