Банов: Със СО продължаваме работата по опазването на културното наследство

Животът

31-07-2018, 12:03

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ИОКН: Опожаряването на Царските конюшни не е свързано с опити за застрояване

Министерството ще активизира максимално бързо процедурата по даване на предварителен статут на културна ценност на Царските конюшни

Със Столична община имаме идеална комуникация. Заедно ще търсим решение, с което да се избегне надстрояване на царската юзина в София. Заедно търсим и вариант по-скоро в общините да се изградят предвидените в закона звена за културното наследство. Това заяви министърът на културата Боил Банов на съвместна пресконференция със зам.-кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов, предават от културното министерство.

По повод казуса с бившите Царски конюшни министър Банов информира, че са направени анализи от експертите в Министерството и от Столична община, а също и за състояла се оперативна среща при министър-председателя Бойко Борисов. Той съобщи, че от МВР са получени уверения, че сградата, която е засегната от пожара, ще бъде възстановена в автентичния ѝ вид. Министърът изтъкна, че и към момента сградите там се пазят по начин, по който се пази цялото културно наследство - през Подробния устройствен план от 2015 г. с изисквания, които включват: никакво надстрояване, никакво разрушаване, никаква промяна на автентичния вид, освен реставрация.

Министерството ще активизира максимално бързо процедурата по даване на предварителен статут на културна ценност на Царските конюшни. Министър Банов уточни отново, че законът е един и същ, независимо дали даден обект е горял напълно или частично.

В отговор на въпрос той поясни, че процесите по връщане на отнет статут са сложни и дълги, но документите следва да се разписват много добре, така че връщането да е необратимо и да издържа и в съда. По думите му много от паметниците са с неясна собственост и това създава трудности при опазването им. „Всеки месец НИНКН работи на страшна пара, за да изработваме статути на църкви, на манастири, Общи устройствени планове, за да дадем възможност през европейските пари и те да се реализират”, допълни министър Банов. Работата на института, по думите му, ще се подобри значително и след дигитализацията на архива, като тази седмица се очаква да бъде избран изпълнител на поръчката.

Зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов изрази задоволство, че на срещата при министър-председателя е постигната доста бърза и добра координация между всички ангажирани институции. Изтъкна, че политика на кмета и цялата администрация е старините да се пазят в оригиналния им вид. По думите му предварителното обявяване на обекта за културна ценност ще послужи дисциплиниращо и превантивно на потенциалните инвеститори. „Идеята за бившите Царски конюшни е долната част от сградата, която е с истинска историческа стойност, да стане музей и там да бъдат показани 20 каляски, които се пазят в Музея за история на София“, посочи д-р Чобанов.

Той и министър Банов се ангажираха през есента да бъдат предложени промени в Закона за културното наследство, с които да се улесни запазването на културното наследство.