Седмокласниците - с външно оценяване по материали от 5, 6, 7 клас

Очаква ги повече учене за изпитите

Промени в изпитите след 7 клас. Това предвижда Министерството на образованието и то още от есента.

Седмокласниците ги очаква повече учене за изпитите.

От тази учебна в изпитите им по български и математика вече ще се включва материал не само от 7-ми, но и от и и 6-и клас. Единствено по литература изпитът ще бъде само на произведенията, изучавани в седми клас.

Догодина обаче сегашните шестокласници ще трябва да се подготвят върху творби за шести и за седми клас.

А след 3 години учениците, които сега ще са 5-ти клас, вече ще полагат изпит върху материала за целия прогимназиален етап.

Седмокласниците, които тази есен ще влязат в класните стаи, са първите, които са учили по съвсем нови програми. И това изисква в изпитите им след 7-ми клас да бъде включено ново съдържание.

„Ще се оценяват компетентности, придобити в целия курс на обучение до момента”, заяви Александър Трингов, експерт от МОН.

Родители вече скочиха срещу тези промени. Дъщерята на Теменуга сега ще бъде в шести клас. Това означава, че догодина за нея изпитът ще включва творби и за 6-и, и за 7-и клас.

„На тях сега им е твърде много материалът, който те наизустяват. И тези теми, които те развиват, са фалш и 2 седмици след изпита вече не ги помнят”, коментира Теменуга Белева.

Така за нея вариантът остава само един.

„Ако това го приемат, ще трябва да почнат уроците още от 6-и клас и така ще започна да плащам още една година на частни уроци”, обяснява Белева.

В изпита по български и литература ще има още промени.

„В задачата за преобразуване на пряка реч да се залага и трансформиране на глаголното време”, обяснява Трингов.

Броят на въпросите по български език ще се запази същият – 25, както и преразказ на непознат текст.

Ще има и нови автори като Добри Чинтулов със „Стани, стани, юнак Балкански” и „Вятър ечи, Балкан стене”. Вместо „Бай Ганьо у Иречека” учениците ще се подготвят върху „Бай Ганьо пътува”.

150 минути остава и времето за изпит по математика.

„Задачи с избираем отговор, с кратък отговор и задачи с пълно описание. Имаме увеличение на задачите с пълно описание”, заяви Маня Манева, главен експерт– МОН.

От тази учебна година седмокласниците вече ще имат изпити през юни.

„Това не е желателно. Направихме справка средните температури между 15-20-ти юни са около 22-23 градуса”, заяви Красимир Вълчев - министър на образованието.

В училищата уверяват, че топлото време досега не е пречило на учебния процес.

„Определено юни е топъл, но основното образование на седми клас приключва на 30-ти юни и техните изпити няма как да са по-рано от 2 седмици преди края”, смята Диян Стаматов, директор на 119 СУ.

Дните в, които ще са изпитите за седми клас, ще бъдат учебни за другите ученици.

Източник: bTVnews