Специалист: По-малко захари и мазнини, за да бъдем здрави

Животът

01-08-2018, 14:30

Снимка:

wikipedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Диетологът препоръчва да ядем повече риба, зеленчуци и плодове

"Храната е един от най-мощните външни фактори на околната среда, който става физиологичен модулатор на обменните ни процеси. Много е важно да знаем какво ядем - качеството и количеството на храната", обясни за България он еър диетологът проф. Донка Байкова.

Тя обърна внимание, че качествената храна е по-скъпа, но трябва и да ядем по-малко през лятото. Проф. Байкова посочи, че у нас имаме сезонен модел на хранене и може да бъде направено меню, когато не купуваме технологично обработени храни.

"Инстинктивно апетитът определя потребностите ни към по-леки храни. Ако през зимата имаме потребност от 200 грама зеленчуци и плодове, то през лятото поне по 400 грама зеленцучи и плодове", каза тя.

Диетологът подчерта да внимаваме с глюкозата и фруктозата и препоръча да ядем повече риба, но натурални видове. Замразена скумрия, ципура, лаврак... всякаква морска и океанска риба.

"Важно е да не купуваме имитиращи продукти. По-малко захари и по-малко общо количество мазнини. Трансмазнините да ги ограничим до минимум", посочи още проф. Байкова.