Представиха плана за подобряване качеството на въздуха

Програмата предвижда промяна на отоплителните съоръжения

„Очакваме Пловдив да бъде включен в първия етап при отварянето на оперативна програма „Околна среда“ относно реализацията на проект „Разработване на „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив“ и План за действие към същата за периода 2018 – 2023 г.“, заяви заместник-кметът Роазлин Петков по време на финалната пресконференция по проекта. „Това ще се случи с още 6 града в България“, допълни той.
Миналата седмица на сесия Общинският съвет на Пловдив прие изготвената програма. Така през 2019 година Пловдив ще може да кандидатства за финансиране на заложените мерки, свързани с намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление.
Програмата предвижда промяна на отоплителните съоръжения (печки), включване на домакинствата към газификация, ТЕЦ, климатици, поставяне на филтри на комините и т.н.. Предстои да се изясни и каква ще бъде предоставената сума за всеки един от градовете.
Заложените мерки в програмата ще се изпълняват в следващите години. Според анализите по отношение на фините прахови частици във въздуха основният замърсител е битовото отопление на твърдо гориво, другите източници са транспортът и промишлеността.
Мерките, които се предвижда да бъдат взети на местно ниво, са свързани с намаляване на замърсяването от основни сектори като бита, на което през 2016 година през зимните месеци се пада 70% от замърсяването с фини прахови частици, 20 % са фоново замърсяване, 7% на транспорта и 0,5% – промишлеността. Повечето предприятия в района на Пловдив са газифицирани. По отношение на азотния диоксид – над 40% се дължи на замърсяването от моторните превозни средства, 33 % – на фоновото ниво, 18 % – на промишлеността, 8% – битовото отопление и изгорените твърди горива.
„Предстои да бъде направено проучване на вида отопление на домакинствата, което ще картира и ще даде точна представа къде и с какво се отопляват в Пловдив и ще даде възможност за адекватни усилия за намаляването на вредните емисии от битовото отопление“, посочи Стефан Дишовски, който разработи програмата.
Въз основа на прочуванията и анализа от това проучване, което ще обхване жителите на район „Централен“ ще бъдат направени и съответните действия по подмяна на печки, филтри и т.н., подмяна на горивните съоръжения, присъединяване към топлофикация, към газификация, отопление на електричество. В част от дейностите на Община Пловдив се включват поддръжката на улиците, оптимизирането на транспортната схема, озеленяване, контрол върху емисията от промишлените предприятия, разпрашаване от строителните площадки, стимулиране на използване на велосипеди и по-малко на автомобили, използване на електромобили.
Общата стойност на проекта е 83 886,80 лв., от които 71 303,78 лв. от Кохезионния фонд и 12 583,02 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Периодът на изпълнение е 15.05.2017 г. – 15.08.2018 г.
Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020г.“. www.ope.moew.government.bg.