6800 лв. награден фонд за призьорите в маратона Галата -Варна

Надпреварата е на 5 август (неделя), от 9,30 часа до моста на нос Галата

Призьорите в тазгодишното в 78-мо издание на плувния маратон Галата – Варна ще си разпределят награден фонд от 6800 лв. Надпреварата е на 5 август (неделя). Стартът ще бъде даден в 9,30 ч до моста на нос Галата.

Организатори на най-старото плувно състезание в България са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море”. Маратонът се провежда с изключителната подкрепа на ИА „Морска администрация“, БЧК, Гранична полиция, Морска гара -Варна, Медицински център по рехабилитация  и спортна медицина и Общинска полиция. Форумът е под патронажа на спортния министър Красен Кралев. Председател на организационния комитет на маратона е кметът на Варна Иван Портних. Главен съдия е Велислав Цеков.

В деня на провеждането на маратона на сборния пункт на Морска гара всеки участник трябва да носи лична карта, декларация по образец, подписана лично от участника, а за лица до 18 г., подписана и от родител, както и удостоверение за предсъстезателен медицински преглед. Таксата за участие е 10 лв.

Записването ще продължи от 6,30 точно до 8,30 ч. В 8,30 ч записването окончателно се прекратява, а състезателите, явили се по-късно, няма да бъдат допуснати до участие! В 9 часа корабите, обслужващи маратона, ще отплават от морската гара.

По традиция в маратона могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени през 2006 г. и по големи. Преди старта на състезанието те трябва да преминат задължителен медицински преглед, както и да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието от нос Галата до Буна № 2.

Участниците ще трябва да преплуват с предпочитан от тях стил 4500 м – от нос Галата до Втора буна. За преплували дистанцията се считат всички, пристигнали на финала до 90 минути след първия финиширал. По време на плуването не се разрешава получаване на хранителни, питейни и медикаментозни средства от странични лица.

Състезателите, които се нуждаят от медицинска или друга помощ или желаят да прекратят плуването, задължително трябва да дадат знак с многократно движение с изпъната ръка на ляво и дясно. Всеки участник, преплувал разстоянието, ще получи купон за безплатна закуска, напитка и фланелка.

По регламент класирането е от първо до шесто място. Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв. Премии ще бъдат връчени и на най-добре представилите се: варненец – мъж и жена – 100 лв.; плувец с увреждания – 200 лв.; плувец с най-много участия в маратона – 200 лв.Най-бързият участник от морската столица в плувния маратон „Галата – Варна“ ще бъде удостоен с купа „Добри Динев” – в памет на великана на българското маратонско плуване. Индивидуалната награда получава първият варненец, пристигнал на финала. Миналата година призът бе спечелен от Антоний Моралийски от КПС „Черно море“.

И тази година в маратона ще бъде почетена паметта на големия наш маратонец Добри Динев. От единия от военните катери в морето ще бъде хвърлен възпоменателен венец. В двата дни на плувните прояви ще се включат тримата внуци на Добри Динев. В големия маратон ще плува Едгар Антонио, а в масовото плуване в събота ще се пуснат Дориан и Кристофър – Добри. Гост на маратона тази година ще бъде съпругата на легендарния ни маратонец Маргарита Динева.

Маратонът Галата – Варна е най-старото плувно състезание у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.

През 2017 г. маратонът бе белязан от рекорден брой участници – 321, като така старият рекорд от 2016 г. (298 души), бе пратен в историята. През 2017 г. най-бърз по трасето бе Венцеслав Айдарски от „Вихрен“ (Сандански). Той спря хронометрите на 52,55 мин. При представителките на нежния пол през 2018 г. победителка бе Габриела Георгиева от София, която финишира с време 54,32 мин.