Да се изгради ли нова модерна сграда на операта в Пловдив?

Пловдивският общински съвет ще обсъжда темата

Очаква се Общинският съвет в Пловдив да разгледа предложението на администрацията държавата да прехвърли безвъзмездно собствеността на Летище "Пловдив" на общината, информира БНР.
Предложението идва 10 дни, след като консорциумът между китайската компания "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест", който спечели концесията за летището, отказа да подпише договора с Министерство на транспорта.
Пловдивският общински съвет ще обсъди и дали да се изгради нова модерна сграда на операта на мястото на бившия партиен  дом на площад "Централен".
Предложението се базира на становище на Фондацията „Дом за Пловдивската опера“. От неправителствената организация са категорични, че сградата на бившия партиен дом винаги е била спорна като архитектурно и градоустройствено решение. Извършена през изминалите години експертиза препоръчва  задължително конструктивно укрепване. Не са много и  възможностите за вътрешно преустройство. Имайки зад гърба си и проведено обществено обсъждане, членовете на фондацията подчертават, че е  въпрос на целесъобразност  сравняването на стойността на укрепването с тази на събарянето и изграждането на нова постройка.