На Илинден морето взема жертва

Животът

02-08-2018, 11:15

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме Илинден по стар стил

Какво гласи страшното поверие?

На 2 август Православната църква почита по стар стил паметта на св. пророк Илия. Официално празнувахме Илинден на 20 юли.

Той е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Бога.

 Християнската църква го нарича още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие".

 Старозаветният пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч".

 Това обяснява и името на пророк Илия, което означава "Сила Господня". 

 Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи,

в противен случай гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото на този ден морето взема жертва.

 От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари.

 На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

 Днес имен ден празнуват всички, които носят имената - Илия, Илиана, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

 Този празник у нас носи и друг знак, не по-малко огнен

 - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е едно от най-пламенните и трагични събития в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война.