Йорданка Фандъкова: Знакови сгради са в риск

Общество

02-08-2018, 10:04

Снимка:

facebook/ Yordanka Fandukova

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Пожарът в Царските конюшни не е случаен, убеден е столичният кмет

„За съжаление има знакови сгради, които са в риск. Водим битка за всяка една поотделно”. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред NOVA телевизия. По думите й битката на общината за историческите сгради е сериозна, а чуждите интереси са много големи.
Столичният кмет коментира темата за пожара в така наречените Царски конюшни. Още през 2015 г. е разработен и приет подробния устройствен план, според който надстрояване, дострояване, ново строителство там е невъзможно.
„Поисках и да се даде официално най-високият статут за паметник на културата от най-високо значение, за да могат да се опазят тези сгради. Разбира се, в момента там текат и дела по отношение на продажбата, която бившият областен управител на София направи през 2016 г. за много ниска цена”, обясни Фандъкова. Според нея пожарът не е случаен, но тя вярва, че службите ще си свършат работата по разследването.
„В последните дни се заговори за Юзината на Двореца, на „Московска” 11. Там през 2015 г. приехме план, който категорично не разрешава дострояване и надстрояване. За съжаление този план падна в съда. Това даде възможност на собствениците да поискат отново изграждането на 6-7 етажни сгради около къщата. Но аз възложих да се стартира процедура по изработване на концепция за разкриване и социализиране на разкритите находки на амфитеатъра, който се намира наоколо, заедно с прилежащите сгради-паметници на културата”, обясни кметът.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен