Потвърдено: Тръмп налага по-тежки мита на Китай

Свят

02-08-2018, 10:28

Снимка:

flickr

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

25-процентни мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп потвърди плановете да увеличи митата върху китайски стоки до 25%, информира "Ройтерс". Информацията изтече вчера, преди официалното й оповестяване, като източници от американската администрация твърдяха, че списъкът със стоки е изготвен така, че да засегне ключови отрасли за китайската икономика. 
Тръмп се опитва да окаже натиск върху Китай, за да получи търговски отстъпки. Удрянето с по-тежки мита, от планираните преди време 10%, било предприето, защото Пекин отказал да изпълни исканията на Вашингтон, а също така заради реципрочните мерки на азиатския гигант върху американски стоки. Това е заявил американският търговски представител Робърт Лайтхайзър. Той твърди, че с плана администрацията на САЩ използва допълнителни опции да насърчи Китай да промени "вредните си политики и поведение" и да приеме политики, които ще доведат до по-справедливи пазари и просперитет за всички граждани.
Въвеждането на митата от Вашингтон са част от политиката на протекционизъм на Тръмп, който твърди, че родината му е ощетена и ще запази работните места на американците.