Марковски за окованата Иванчева: Незаконно, унижаващо и опасно!

Животът

02-08-2018, 12:11

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Ще направя всичко тази жена да получи оправдателна присъда

Петима души охрана, белезници, окови на краката и кожен колан - по този начин беше съпроводена към болницата задържаната през април кметица на столичния "Младост" Десислава Иванчева. Тя беше приета в лечебното заведение, за да ѝ бъдат направени изследвания за тумор на хипофизата. Психиатър е установил стресова депресия и пародонтоза след продължителния престой в ареста. От няколко месеца отстраненият районен кмет се оплаква от лошите условия и иска по-лека мярка за неотклонение.

"Това не само не е нормално, но то е противозаконнно, унижаващо, грозно и опасно за здравето на Иванчева. Упражняват физически и психически тормоз над Иванчева", настоя пред България он еър адвокат Марин Марковски, който я защитава в съда.

Той бе категоричен, че властите нямат право да я водят по този начин в съда, по думите му "все едно е заклала трима човека". "Има конституционен текст, който определя по какъв начин трябва да става всичко, без да се унижава човешкото достойнство", каза Марковски и за пореден път отбеляза, че Иванчева е обвинена без абсолютно никакви доказателства.

"Имаме право да съдим държавата и Иванчева е завела такова дело в Страсбург. Няма дело в Страсбург, което да е заведено и да не е спечелено заради условията в затворите. Ще направя всичко тази жена да получи разумната присъда, а тя е оправдателна", коментира още адвокатът.

Бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов посочи, че законът позволява при конвой за лечебно заведение да се използват белезници - въпросът е какви белезници. "В случая с Иванчева, независимо че е в специализирания арест, даже е опасно да бъде конвоирана с такива белезници", отбеляза той.