В музеите и галериите ще се провеждат учебни часове

Животът

02-08-2018, 14:35

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Близо половин милион лева вече са отделени за посещение на ученици в музеи и други културни институти

Провеждане на учебни часове в музеите и художествените галерии и съвместна работа на музейни работници и педагози за изработване на образователни програми предвижда Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата (МК) и Министерството на образованието и науката (МОН). Документът беше подписан от министрите Боил Банов и Красимир Вълчев в Националния политехнически музей в София, предават от двете министерства.

Предвижда се още посещение на музейни експерти в училищата и изнесени занимания за децата в предучилищна възраст. Музеите и художествените галерии ще разработят конкретни проекти на музейни образователни програми и инициативи за всеки клас или група, които ще се обявяват на електронните страници на културните институти в началото на всяка учебна година.

Учредява се и съвместна награда на двете министерства „Музейна образователна дейност“, която ще се връчва ежегодно на училище, учител, музей и музеен специалист.

Министърът на културата Боил Банов посочи, че подписването на това споразумение се чака от 25 години. „Надявам се това споразумение да се превърне в инструмент за това младите хора да имат чувство и съзнание за това накъде вървят“, заяви той.

По думите на министър Вълчев Споразумението е част от приобщаването на културните институти към образованието. Той припомни, че близо половин милион лева вече са отделени за посещение на ученици в музеи и други културни институти.