Възможно ли е да забранят мобилните телефони в училище?

Животът

03-08-2018, 12:55

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Синдикатите да започнат да защитават повече прогресивни, а не такива ретроградни идеи

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" поискаха да се въведе действаща забрана за използването на мобилни телефони в училище. От профсъюза припомнят, че има текст в Закона за предучилищното и училищно образование, който гласи: "Учениците да не използват мобилните си телефони по време на учебните часове". Според тях обаче в момента забраната не се спазва.

В ефира на БиТВ д-р Юлиян Петров от синдиката цитира изследвания на английски и американски университети, които показват, че ученици, които имат свободен достъп до интернет и „Фейсбук” в училище, имат 10% по-ниска успеваемост.

Според Петров решението е в осигуряването на дигитални устройства във всички училища и контролиран достъп да сайтовете.

Учителят Емил Джасим каза, че настоява неговите ученици да имат смартфони, защото те могат да бъдат полезни в учебния процес. Той е категоричен, че вината за невниманието в час не е на мобилните устройства. „Ако един учител не може да предизвика интереса на децата или тийнейджърите, ако не може да привлече тяхното внимание, нищо няма да му помогне, ако ще да забранят електричеството”, коментира учителят.

По думите му полза и промяна ще има, ако се преподава дигитална медийна грамотност и децата бъдат научени как безопасно да използват интернет. Той препоръча на синдикатите да започнат да защитават повече прогресивни, а не такива ретроградни идеи, както и да защитават повече учителите.