Златни предмети открити при разкопките на пл. Света Неделя

Мисия София

03-08-2018, 14:53

Снимка:

facebook/ Yordanka Fandukova

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Днес приключват археологическите проучвания на терена около Света Неделя

Днес приключват археологическите проучвания на терена около църквата „Света Неделя“, свързани с късно античния период. Вече четвърта година ние финансираме разкопките на площада на площ около 1 дка. Бяха намерени близо 3 хил. сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, а днес прибавяме и открити златни предмети. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Предстои изработване на архитектурния проект за площада, който да интегрира разкритите археологически находки. Главният архитект на София е подготвил заданието на архитектурния конкурс след няколко публични обсъждания. Надяваме се да получим добри проекти, които да съчетават това пространство с пешеходните пространства на бул. "Витоша" и Ларгото и в същото време да са атрактивни и запазващи археологията", написа още столичният кмет.

"В последните години усилията ни са насочени към разкриване и запазване на богатото културно-историческо наследство на София. Убедена съм, че това е начинът да превърнем София в изключително интересна културна дестинация", заключи Фандъкова.