ЦГМ: 5,8 млн. лв. ще е стойността за видеонаблюдение

Животът

04-08-2018, 13:51

Снимка:

facebook/ Транспорт за София

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

От ЦГМ ще инсталират видеонаблюдение в целия обществен транспорт и всички пунктове за продажба

5,8 млн. лв. е прогнозната стойност за видеонаблюдението в целия обществен транспорт и всички пунктове за продажба на превозни документи. Това се посочва в позиция на Центъра за градска мобилност, изпратена до медиите.

Откритият конкурс за изграждане на интегрирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт на София стартира през юли 2017 г. За този период процедурата беше спирана три пъти и проверявана от контролните органи.

Разпространяваните в последните дни твърдения, че 60 млн. лв. е стойността само на видеонаблюдението за обществения транспорт, са лъжа. Прогнозната стойност за видеонаблюдението за целия обществен транспорт и всички пунктове за продажба на превозни документи в конкурса, е 5,8 млн. лв.

Комисията по оценка на получените оферти е класирала на първо място участникът, който е предложил най-ниска цена – 73 248 150 лв. от консорциума „Си Ен Ес- София Тикетинг Систем“. В цената влиза освен изграждането на цялата система и поддръжката й за срок от 10 години. За сравнение, системата за таксуване на Будапеща е с обща договорна стойност от 91 милиона евро или приблизително 182 млн. лв. Тази сума е само за 5 години, две от които са за изграждане, а 3 за поддръжка. Будапеща и София са градове със сходен брой население. В електронната тикет-система на Виена, изградена през 2010 г., са инвестирани 234 млн. евро или 468 млн. лв.

Целта на системата за електронно таксуване е да се въведе единен електронен превозен документ за всички видове транспорт на територията на Столична община, което ще даде възможност за заплащане на пътуването според изминато разстояние или време.

Изграждането на системата включва въвеждане в експлоатация на над 15 000 устройства, пълно оборудване на 1 350 превозни средства от 4 типа транспорт, монтаж на оборудване в 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекта, интеграция на съществуващите системи и обучението на 3 000 служители на ЦГМ и транспортните оператори.