Колко време стоим в социалните мрежи?

Животът

05-08-2018, 16:08

Снимка:

flickr

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Опцията за самоконтрол във Фейсбук и Инстаграм ще се появи в настройките на профилите през следващите седмици

Нова функция във Фейсбук и Инстаграм - ще можем да проверим колко време прекарваме в социалните мрежи. Освен изчисленията настройката ще позволява и сами да си зададем лимит, а след изтичането му на екрана ще се появи напомняне, че определеното време е минало. Предвиден е и нов начин да ограничим известията, които получаваме.

"Начинът, по който Фейсбук се опитва да докаже, че се грижи за своите потребители, не е най-подходящият. Ние вече им върнахме обратна връзка, че това нещо, да, ако някой иска да го използва, е ОК, но то не решава нито един проблем", коментира пред БНТ Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет.

Според Апостолов, новата опция е козметична промяна, която запазва проблемите на съдържанието - като реч на омразата или онлайн тормоз. Най-застрашени от тях са децата, а 75% от българчетата до 12 години имат профил в социалните мрежи. От Фейсбук обявиха, че пускат настройката с надежда тя да предизвика разговор между родители и деца за онлайн навиците, които имаме.

"Тяхното решение е индивидуално за всеки ползвател отделно. Евентуално би помогнало на възрастен, би помогнало на дете само да гледа и да следи, но няма да помогне за дискусията между деца и родители кое е вредно и кое е полезно", каза Стефан Господинов, създател на Protect Your Kid.

Стефан е сред създателите на безплатно приложение за родителски контрол на детския смартфон. Използват го над 80 хиляди души в цял свят, а анализът показва, че най-често ограничавани от родителите са именно социалните мрежи.

Опцията за самоконтрол във Фейсбук и Инстаграм ще се появи в настройките на профилите през следващите седмици.