Крайбрежната алея в Балчик ще стане сцена на музикални събития

След като бъде обновена по проект с румънския град Мангалия

Крайбрежната алея в Балчик - от Морската гара до архитектурно-парковия комплекс "Двореца", ще бъде обновена и ще стане сцена на музикални събития, съобщават от кметската управа, цитирана от БТА. Общинският съвет вече даде съгласие да бъде подписано споразумение за партньорство с румънската община Мангалия в общ проект, който получава финансиране от близо 1 500 000 евро по Програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г.".
Предвижда се около 1700 метра от амортизираната настилка да бъде подменена и да бъде изградена алея за велосипедисти. Заедно с това ще бъдат възстановени парапетите и отводнителните канавки в зоната. Предвижда се в строително-монтажните работи да бъдат инвестирани около 11 000 000 лева.
След обновяването крайбрежната алея ще привлича летовниците и с музикални форуми - "Балчик - Дни на пианото" и "Балчик - Джаз нощи", които ще дадат принос за развитието на културния туризъм.
Проектът за обновяване на алеята е в подкрепа на общинския план за развитие до 2020 година, отбелязват от общината.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен