Kамъкът от Хирошима изложен в музей "Земята и хората"

Животът

06-08-2018, 15:13

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Световен ден за борба за забрана на ядреното оръжение

Отбелязваме деня за борба за забрана на ядрените оръжия

Днес е денят на милосърдието. В Националния музей "Земята и хората" днес бе изложен камъкът от Хирошима като израз на състрадание и съпричастност към жертвите на атомните бомбардировки над японските градове Хирошима и Нагасаки, предава БНТ.

Още от сутринта множество хора посетиха музея, за да видят гранитния камък, който е бил там. В 8.15 часа, когато се взривява атомната бомба над Хирошима, той става свидетел на ужаса.

"80 000 човека умират веднага в момента на атомния взрив. В последствие в годините броят на жертвите нараства до 200 000. Това очевидно е едно от най-големите престъпления срещу човечеството. Може би най-голямото. През 91-ва година една фондация наречена "Камък за мир" изработва 188 камъка, които са от гранитната настилка от улиците на Хирошима в момента на атомния взрив. Върху тях е гравирано изображението на японската богиня Канон", обясни директорът на музея, Чавдар Начев.

Всяка година от края на 90-те години на миналия век на днешната дата този камък се изважда тук, за да напомня на хората колко важен е мирът, особено в наши дни.