Очаква се резултатът от пробата за африканска чума в Шабленско

БАБХ ще получат данните днес

Очаква се днес да е готов резултатът от пробата за африканска чума в Шабленско, където преди дни беше открит труп на диво прасе, заяви пред БНР д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/. Той обясни, че изследването отнема няколко часа, но само с едно изследване не може да се потвърди категорично заболяването.

„Когато имаме ясна картина в страната, тогава изследванията вървят малко по-бързо – няма да е толкова странно евентуалното появяване на положителен резултат. Първоначалното изследване обаче, когато се цели да се постави някакъв абсолютно сигурен резултат, отнема повече време“.

Ако в хода на изследването се докаже положителна проба, огнището ще се появи там, където е намерено прасето, уточняват от БАБХ. Законодателството у нас по отношение на болестта  „африканска чума по свинете“ разграничава домашни и диви свине. При евентуална поява на положителна проба не се очаква това да повлияе на фермите, които отглеждат домашни прасета, както и да се въвеждат рестрикции по отношение на търговията на свинско месо и живи свине, заяви д-р Чобанов.

Според експерта има риск стопаните, които отглеждат прасета за лична консумация в задния си двор, да крият симптоми на заболяването, за да не претърпят икономически загуби. Той припомни, че в Румъния болестта се разпространява точно по този начин – през задните дворове. Затова от БАБХ предупреждават, че стопаните, които отглеждат прасета, трябва да са особено внимателни. Инфектираното месо не е опасно за хората, но е сериозен източник на заразата за други свине. В този случай прасетата категорично трябва да се изколят, преди заболяването да се разпространи.

За груповия лов д-р Чобанов коментира, че: "Там, където се очаква да влезе африканската чума – Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград – там категорично на този етап няма възможност за провеждане на групов лов с гонки. В останалата част на страната, където все още няма такива индикации, предполагам, че този лов може да бъде възобновен".