Румяна Арнаудова: Митьо Очите трябва да бъде екстрадиран у нас до 60 дни

„Тефтерите“ на Бенчо Бенчев ще се проверяват за укриване на данъчни задължения

По закон до 60 дни Димитър Желязков-Митьо Очите, който в момента се намира в ареста в Турция, трябва да бъде екстрадиран в България, за да бъде изправен пред родното правосъдие. Това заяви за БГНЕС говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„В момента, в който лицето е получило обвинение, макар и задочно, обявен е за издирване, издадена е европейска заповед за арест и след като вече е установен, следващата стъпка по закон това е молба за екстрадиране на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и трябва да го представим пред българското правосъдие“, заяви Арнаудова.

Пред БНТ пък Арнаудова заяви, че при претърсването на жилищата, ползвани от общинския съветник в Бургас от БСП Бенчо Бенчев са установени документи, т.нар. "тефтери", в които се съдържат сигурни данни за вероятно укриване на данъчни задължения. Според нея се касае за данъчни престъпления.

Говорителят на главния прокурор поясни, че общинският съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев, шофьорът му Йовчо Домусчиев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун са разследвани за лично укривателство в момента. Причината е, че събраните до момента доказателства сочели, че тримата са помагали на Димитър Желязков да се укрие от правосъдието.

Материалите вече са изпратени на Районна прокуратура Бургас, която се очаква да повдигне обвиненията. Бенчо Бенчев и шофьорът му са укрили Димитър Желязков, като първо с автомобил - собственост на фирма на Бенчев, са превозили Митьо Очите от Гърция до Турция. Това е станало в момент, когато вече е била издадена Европейска заповед за ареста на Желязков.

След издаването на червена бюлетина за издирването му от Интерпол - пък Несрин Узун е резервирал три стаи в хотел в Истанбул. Тези стаи са наети от Бенчев и неговия шофьор, като само двамата са се регистрирали. Там обаче реално се е настанил Димитър Желязков, който в петък срещу събота през нощта е задържан. Бенчо Бенчев и Несрин Узун са разследвани и за участие в Организираната престъпна група на Митьо Очите.